De Winkel


Fons en Tineke van Boxmeer hebben, door Fons zijn van huis uit meegekregen handelsdrift, samen in 1978 hun slijtersvakdiploma gehaald.
Ze bouwen een gang tussen twee huizen om tot een winkel. Fons bleef in de bouw werken, terwijl Tineke de slijterij doet.
Op dat moment zijn er 4 slijterijen in Rooi, maar in 1981 besluit 1 van de 4 zijn deuren te sluiten, waardoor bij Tineke het werk verdubbelt, en ze de zaak niet meer alleen kan runnen, Fons stopt met werken in de bouw, en gaat samen met Tineke de slijterij runnen.
Na enige tijd en een uitbreiding van de winkel en het assortiment, sloot ook een volgende slijterij zijn deuren, waardoor het weer drukker werd. De winkel werd nu te klein, en er moest gezocht worden naar een grotere huisvesting. Fons kreeg de mogelijkheid een afgebrand woonhuis te kopen op de hoek van de Deken van Erpstraat, en deed dat.
Alleen de muren stonden nog, het hele pand moest in zijn geheel opnieuw gebouwd worden, en dat heeft Fons dan ook zelf gedaan.

Voorzijde winkel

Tineke kon in dit pand haar passie voor port kwijt in een kleine kelder midden in het pand.
Hier kon ze de, door haar in de loop der jaren, verzamelde colheita en vintage ports tentoonstellen,meer dan 25 verschillende jaartallen lagen er toen in haar quinta.
In 1989 werdt de nieuwe winkel geopend, maar doordat in de loop der jaren de vraag naar andere wijnen, gedisteleerde dranken en bieren bleef stijgen, besloten Fons en Tineke tot uitbreiding.
In een tijd van 5 jaar werden er gebouwd:
2 grote kelders voor grand cru klasse wijnen en vintage ports,

PortWijn

Een nieuw magazijn, en een stuk aanbouw aan de winkel. ook dit is door Fons zelf gedaan
achterzijde

Op afspraak worden er in de winter wijn proef avonden georganiseerd in 1 van onze kelders, dit is voor groepen vanaf 10 personen tot maximaal 50 personen.
Tineke bouwt de Kelder om tot proeflokaal, en Fons legt de mensen uit hoe en wat ze moeten proeven, en waar de wijn vandaan komt etc ..etc..
.

Het interieur van de winkel is in de loop der jaren vrijwel onveranderd gebleven.
InterieurInterieur


De stellingen zijn van hout en bedekt met riet of oud-hollandsche dakpannen,de muren zijn gemetseld, en het plafond afgewerkt met hout.
Buiten de ruim 300 verschillende wijnen, meer dan 50 verschillende vintage ports, over de 100 bierspecialiteiten, Speciaalbieren, Grappa, Oude rum, Whisky, cru classe wijnen,en een hele ruime keuze aan whisky, kunnen we voor U ook Uw kerstpakketten verzorgen,
informatie hierover verkrijgt u bij de winkel, zie contact info.Jolanda Eijkemans-van Boxmeer lanceert uniek nieuw Roois streekproduct.Eikebei likeur
Sinds jaar en dag worden er bij "t vollegrondstuindersbedrijf familie Eijkemans aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode aardbeien gekweekt van uitmuntende kwaliteit.

Fier hangen de blozende zomerkoninkjes genaamd Elsanta aan de met zorg opgekweekte planten wachtend om geplukt te worden en via de veiling bij de consument terecht te komen.
Het zal ongeveer een halfjaar geleden zijn dat Jolanda de briljante ingeving kreeg om iets meer met deze aardbeien te gaan doen. Waar het bij onze ooster- en zuiderburen al jaren wordt gedaan, is het in Nederland een ondergeschoven kindje.

Daar gaat volgens Jolanda nu verandering in komen, zij heeft namelijk van haar eigen aardbeien een zeer geconcentreerde aardbeienlikeur laten maken.

Ruim 130 kilogram rijpe aardbeien hebben een aantal maanden liggen trekken op hoogwaardige alcohol.

Na regelmatig geproefd te hebben was het moment supreme aangebroken en kon er gebotteld gaan worden.

Het resultaat, een zeer geconcentreerde volfruitige aardbeienlikeur met een alcoholpercentage van 20%

De likeur is afgevuld in een exclusieve slanke breed uitlopende fles. Het oog wil natuurlijk ook wat volgens Jolanda. Voor wat betreft de naam die heeft onze pa bedacht, door de woorden Eijkemans en aardbeien door elkaar te husselen kwam hij op het geweldige woord "Eijkebei Likeur"

Daar het door de wet verboden wordt alcoholische dranken te verkopen op een locatie zonder de desbetreffende benodigde papieren heeft Jolanda besloten de distributie geheel via Drankenhandel van Boxmeer aan de Deken van Erpstraat 24 te Sint-Oedenrode te laten verlopen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de plaatselijke horeca dit product niet op de kaart mag zetten integendeel, Jolanda hoopt dat er ook vanuit de horeca interesse komt om zo de Rooise en ook andere streekproducten nog meer onder de aandacht te krijgen.
tekst overgenomen van mooirooi.nl