ROOISE STREEKPRODUCTEN:


Dommeldal jam en saus

Sinds jaar en dag worden er op het familiebedrijf van tuinderij Eijkemans aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode aardbeien geteeld van uitmuntende kwaliteit.
Uitkijkend over het Dommeldal zie je de fier hangende blozende zomerkoninkjes genaamd Elsanta aan de met zorg opgekweekte planten, wachtend om geplukt te worden.

In de zomer van 2012 is er hard gewerkt om deze prachtige aardbeien te verwerken tot aardbeien jam en aardbeien saus. Bij het bedrijf van Woerkom’s Confiture in Gelderland zijn
onze aardbeien ambachtelijk verwerkt en is er een jam en een saus geboren zonder kunstmatige toevoegingen. Puur en boordevol fruit, maar liefst 60 gram vruchten per 100 gram. Een Roois streekproduct waar we terecht trots op zijn!

Inmiddels is ons assortiment streekproducten behoorlijk uitgebreid. De Eijkebei likeur, de Honingbei likeur en de diverse Rooise Dommeldal bieren zijn al een begrip in het dorp en omstreken. Voor informatie over deze producten en andere Rooise wijnen, likeuren en bieren verwijs ik u naar www.derooisewijnboer.com Op deze website onder het kopje streekproducten vindt u alle producten op foto voorzien van uitgebreide informatie.

Door de diversiteit aan streekproducten is het ook mogelijk om pakketjes samen te stellen.
Voor relatiegeschenken en kerstpakketten hebben we volop mogelijkheden. Denk ook eens aan een champagne-aardbeien ontbijt. Met Rooise: champagne, aardbeien, jam, saus, likeur, aangevuld met beschuit, slagroom, afbakbroodjes, koffie, thee kan je ontbijt niet meer stuk!
Zomaar een voorbeeld en zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden.

Bent u geïnteresseerd dan kunt u contact opnemen via deze website, zie contact of via:
jolanda.eijkemans@hetnet.nl
Alle bovenstaande producten zijn bij ons verkrijgbaar en natuurlijk bij tuinderij Eijkemans zelf.


ROOISE WIJNEN:

In Sint-Oedenrode ligt aan de Damianenweg een heuse Rooise wijngaard. De druivenrassen die er verbouwd worden vormen een prima basis voor de Rooise Heide wijnen van wijnboer Fons van Boxmeer. Met de opbrengst komen we ternauwernood het jaar rond en mag de wijngaard meegerekend worden tot een gemiddelde omvang. Uit die opbrengst ontstaan de volgende wijnen: een witte droge, witte zoete, licht zoete rose, rode,en tot slot een ware champagne-achtige brut.

witte droge
*witte droge Heidewijn met een alcoholpercentage van 10,5%

witte zoete
*witte zoete Heidewijn met een alcoholpercentage van 9.5%

rose
*licht zoete rose Heidewijn met een alcoholpercentage van 8,5%

tode
*rode Heidewijn met een alcoholpercentage van 11,5%

parelemd wit
*Geheel volgens methode traditionel is onze champagne-achtige ontstaan. Deze sprankelende wijn mag geen champagne heten, maar een zeker niet te onderschatten mooie Rooise Parelende Wijn brut.

LIKEUREN:

Met de likeuren starten we met ’t Roois Koffiebôntje, een lekkere zachte koffielikeur van 24% die z’n plaatsje in het schap dik veroverd heeft. Veel smaakvoller dan de rest van de koffielikeuren en goedkoper, dus met recht al jaren een paradepaardje.


*’t Roois Koffiebôntje 70 cl.


*’t Roois Koffiebôntje 50 cl.


*’t Roois Koffiebôntje 20 cl.

Tevens is deze likeur ook verkrijgbaar in ’t Brabants Koffiebôntje.


karthuizerdommelelixer

*Kartuizer Dommel-Elixer: Een nieuwe likeur, een van de Kartuizer geheimen.

Slechts twee jaar leefden en werkten de kartuizers als kluizenaar tussen het Dommeldal en de huidige Geelders. In de oude kartuizergeschriften is gelukkig veel van hun handel van wandel bewaard gebleven.

Beetje bij beetje geven archieven hun geheimen prijs. Op de manier waarop de kartuizers vroeger waarschijnlijk te werk gingen is het Kartuizer Dommel-Elixer gemaakt.

Een zoete kruidige drank die enigszins wat weg heeft van de bekende chartreuse. Met z'n 38% alcohol en helder groene kleur doet het denken aan een elixer uit vroegere tijden. Nieuwsgierig naar dit kartuizergeheim?
Kom en proef, wij willen de smaak graag samen met u delen. Verkrijgbaar in 50 cl.*’t Roois Sepnat, de ouderwetse poeliepek. Een heerlijke droplikeur met authentieke dropsmaak van 24% in 50 cl. uitvoering.


*’t Papbuiks Pumpke, een snoeperige lekkernij uit klumpkesland. Al jaren lang worden de Rooienaren tijdens carnaval, papbuiken genoemd. Deze likeur smaakt naar boterbabbelaars en haagse hopjes met een inhoud van 20 cl.


*Rooise Kruidenbitter, een stoere krachtige kruidendrank waarbij zoet en bitter in harmonie zijn. Een lekkere warmhouder tijdens de wintermaanden. Een fles van 70 cl. met een alcoholpercentage van 30%


*Rooise Kruidenbitter in stenen kruik 70 cl.


*Rooise Kruidenbitter in stenen kruik 50 cl.


*Oda’s zuivelslukske, vernoemd naar de voormalige zuivelfabriek in Sint-O(da)edenrode. Deze likeur die smaakt à la latte macchiato heeft bij ons de Baileys verslagen. Een lekker romige creamy likeur van 17% met een inhoud van 50 cl.


*NIEUW:In de zomer van 2010 geboren, de Eijkebei likeur. De geur van deze likeur waant je in de aardbeienvelden van tuinderij Eijkemans in Sint-Oedenrode, om over de smaak nog maar niet te spreken. Een overheerlijke frisse, fruitige aardbeienlikeur met een alcoholpercentage van 20% in een elegant jasje, gemaakt van 100% Rooise aardbeien. Koel is deze likeur het lekkerst te drinken. Een variant hierop is de Eijkebei Royal. Een scheutje Eijkebei met daar boven op onze Parelende Wijn brut. Alsof er een engeltje over je tong………
Nu ook verkrijgbaar in 20 cl.

honingbei
*NIEUW: Honingbei likeur.
De zomerhit van 2010, de Eijkebeilikeur, heeft er vanaf heden een verwant bij, de Honingbei likeur.
Op ’t land van tuinderij Eijkemans, daar waar de aardbeien groeien, staan bijenkasten van imker Marcus Mesu (imkerij de Linde in Olland)
Deze bijen zijn nodig voor het bestuiven van de bloemetjes van de aardbeien.
Als leuke bijkomstigheid produceren zij natuurlijk ook honing. Daarbij is het idee ontstaan om er een honingkruiden likeur van te maken!

De basis is honing, ruim honderd kilo honing is gebruikt om ruim 250 liter likeur van te maken.
Maar ook belangrijke ingrediënten zijn de kruiden zoals kaneel, vanille, nootmuskaat en kruidnagel.
Ook fruit zoals sinaasappel en citroen zijn terug te vinden in de smaak.
Het is de kunst om de honing samen met deze kruiden en fruit in harmonie te brengen, zonder dat de honing overheerst.
Dat is het bedrijf waar deze volle aromatische likeur gemaakt wordt wel toevertrouwd.
Het mooie van de likeur is dat men niet speciaal van honing moet houden om deze likeur te kunnen bekoren.
Integendeel, door het subtiele samengaan van al deze natuurproducten, ontstaat er een resultaat dat geheel nieuw is. Uniek in zijn soort!!

Het proces was overigens geen makkie.
Honing is een natuurproduct en heeft even de tijd nodig om een heldere vorm aan te nemen.
Na veelvuldige filtering is het mogelijk dat deze strogele likeur toch nog een wolkje honingstructuur heeft.
Maar aangezien er dus alleen met natuurproducten gewerkt wordt, laat juist deze structuur zien hoe puur de likeur is.
Met z’n 24% is deze likeur perfect in balans.
De smaak doet denken aan de bekende Drambuie likeur en ook de Grand Marnier Jaune.
Dit zijn niet de eerste de beste likeuren, maar die vergelijking kan de Honingbei aan.
En het mooie is dat de Honingbei een stuk aantrekkelijker in prijs is.
Omdat de elegante fles van de Eijkebei de show steelt tussen de rest van de flessen is voor de Honingbei dezelfde karakteristieke vorm gekozen.
En Honingbei met een korte ei………….
Nee, is geen foutje, door z’n relatie met de aardbei is er voor deze naam gekozen.

Honingbei is geschikt als likeurtje, aperitief of digestief (gekoeld drinken), lekker bij de thee, in de thee, bij ijskoffie, over het ijs of bij andere zuivel, bij fruitdessert, in de cake of pannenkoek, lekker bij de honinggeitenkaas salade of in een cocktail.
Kortom mogelijkheden genoeg.


*’t Brabants Menneke, de slanke stenen kruik met daarop Jo van Boxmeer (de vader van Fons) afgebeeld heeft natuurlijk al iets nostalgisch. Deze rasechte Rooienaar is altijd de inspiratie geweest van Fons en mag dan ook niet ontbreken aan de serie Rooise streekproducten. Die nostalgie geldt ook zo voor de smaak. Het is namelijk een robuuste rumlikeur van 32% en de smaak heeft weg van die ouderwetse rumbonen. Zowel de rum- als de likeurliefhebbers kunnen deze drank bekoren, lekker in of bij de thee en natuurlijk goed te gebruiken als aperitief of digestief. Deze kruik is leverbaar in 50 cl.


*’t Brabants Vrouwke, op deze dikbuikige stenen kruik staat de ega van Jo van Boxmeer afgebeeld, Jaan van Boxmeer- van der Eerden (de moeder van Fons). Het was altijd al een zoetekauw deze dame, vandaar dat er gekozen is voor een kaneel likeur. De geur van deze likeur doet denken aan een keuken waar zojuist een appeltaart is gebakken. De heerlijke kaneel is samen met de zoetheid perfect in harmonie gebracht. Door het relatief lage alcoholpercentage van 20 % is het fruitaroma bewaard gebleven. Verkrijgbaar in 50 cl.

*Slukske 55:
Een oud Rooise ambachtelijke likeur. Gemaakt volgens geheim oud-Roois recept. Deze mond vullende, sensationele likeur heeft tal van ingrediënten in zich. Zuidvruchten, kruiden en noten voeren de boventoon. Met een dikke vette knipoog naar likeur 43 heeft deze likeur z’n schap plaats voor eens en voor altijd veroverd. De Rooise koffie 55 is nu al een feit. Verwarm ongeveer 5 cl. in een glas en schenk er hete sterke koffie op. Toef slagroom daar bovenop en garneren met cacao- of kaneelpoeder. Da’s pas lekker, 23% en 50 cl. inhoud.

*Roois Kletsnat:
Is een zachte likeur met de volle smaak van Orange en pure chocolade. Een prima combinatie met een alcoholpercentage van 24% en 50 cl. inhoud. Fruit en chocolade zijn mooi in balans. Prima als aperitief en biedt ook tal van mogelijkheden in combi met desserts. Laat je fantasie de vrije loop.......!

BIER:


*Dommeldal honing,
eveneens gebrouwen door de Schijndelse brouwerij St. Servattumis, waarbij tijdens het brouwproces de Rooise honing mee gist. Deze honing is afkomstig van tuinderij Eijkemans. Daar waar de bijen van de Ollandse Marcus Mesu de aardbeien bestuiven, wordt de honing vergaard. De honing wordt apart gehouden en gebruikt om het heerlijke zachte Dommeldalbier te produceren, dat 8,5% alcohol bevat. Dit bier is verkrijgbaar in 33 cl. en 75 cl.

Unne stoute rooise

*“Unne Stoute Rooise” wordt gebrouwen volgens een eeuwen oud Engels recept waar een Rooise draai aan is gegeven.
Dit bier wordt in opdracht gebrouwen door Bierbrouwerij Sint-Servattumus.

De eerste Stout aller tijden werd gebrouwen in Londen ergens rond 1730. Het bier wordt gekenmerkt door zijn donkerbruine bijna zwarte kleur en een bittere smaak.

Dit komt door het gebruik van gebrande of geroosterde mout of gerst. We hebben onze stout iets aangenamer voor het grote publiek gemaakt door deze iets zoeter te laten smaken, met een aangenaam bittertje in de afdronk.

Het alcoholpercentage is 6%, niet te zwaar dus zodat een tweede glas ook nog moet kunnen. Naast de versterkende eigenschappen van stout zouden –in vergelijking met andere bieren- de kankerwerende stoffen humuleen en xantohuymol in tienvoud aanwezig zijn.

Nog een ‘gezond’ voordeel is dat de melkproductie tijdens de borstvoeding verhoogt bij het drinken van een stout. Let op; enkel de kwantiteit verhoogt, de kwaliteit blijft ongewijzigd!

Op het etiket staat een afbeelding van ons Fonske uit 1947, hij heeft hier als 2 jarig menneke een fles bier aan de mond. Vandaar “Unne Stoute Rooise”!
Verkrijgbaar in 70 cl. en 33 cl.*Roois Klompenbier, een ander al reeds langer in ons assortiment opgenomen bier is het Roois Klompenbier. Met zijn 7% alcohol is ’t een mooi bovengistend bier geworden waaraan als extra dimensie de graansoort spelt is toegevoegd. Op het etiket sieren de overgrootouders (toen al op klompen) van Ilse, de vriendin van Johan van Boxmeer. Dit bier is verkrijgbaar in 33 cl. en 70 cl. (zie foto hieronder).Inmiddels zijn er Dommeldalbier glazen op de markt, dus zijn alle biertjes lekker te drinken uit een eigen glas.
Ons assortiment Rooise streekproducten is zoals u kan zien vrij uitgebreid. Natuurlijk hebben wij nog allerlei suggesties om meerdere producten te gebruiken om tot een smaakvol eindresultaat te komen. Zo vormen bijvoorbeeld de Eijkebei likeur en de Parelende Wijn een prima koppel. Of de Eijkebei toevoegen aan het Dommeldalbier dubbel, dit wordt dan een Roois trappistje met. Mogelijkheden genoeg. U kunt altijd vrijblijvend om informatie of prijsopgave vragen, wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke Rooise groet,

Team Drankenhandel van Boxmeer
Deken van Erpstraat 20/24
5492 CB, Sint-Oedenrode
Tel:0413-475133
info@derooisewijnboer.com


Succesvolle aardbeien likeur krijgt een vervolg, met trots presenteren we u de HONINGBEI LIKEUR!!Honingbei

De zomerhit van 2010, de Eijkebeilikeur, heeft er vanaf heden een verwant bij, de Honingbei likeur.
Op ’t land van tuinderij Eijkemans, daar waar de aardbeien groeien, staan bijenkasten van imker Marcus Mesu (imkerij de Linde in Olland)
Deze bijen zijn nodig voor het bestuiven van de bloemetjes van de aardbeien.
Als leuke bijkomstigheid produceren zij natuurlijk ook honing. Daarbij is het idee ontstaan om er een honingkruiden likeur van te maken!

De basis is honing, ruim honderd kilo honing is gebruikt om ruim 250 liter likeur van te maken.
Maar ook belangrijke ingrediënten zijn de kruiden zoals kaneel, vanille, nootmuskaat en kruidnagel.
Ook fruit zoals sinaasappel en citroen zijn terug te vinden in de smaak.
Het is de kunst om de honing samen met deze kruiden en fruit in harmonie te brengen, zonder dat de honing overheerst. Dat is het bedrijf waar deze volle aromatische likeur gemaakt wordt wel toevertrouwd.
Het mooie van de likeur is dat men niet speciaal van honing moet houden om deze likeur te kunnen bekoren.
Integendeel, door het subtiele samengaan van al deze natuurproducten, ontstaat er een resultaat dat geheel nieuw is. Uniek in zijn soort!!

Het proces was overigens geen makkie.
Honing is een natuurproduct en heeft even de tijd nodig om een heldere vorm aan te nemen.
Na veelvuldige filtering is het mogelijk dat deze strogele likeur toch nog een wolkje honingstructuur heeft.
Maar aangezien er dus alleen met natuurproducten gewerkt wordt, laat juist deze structuur zien hoe puur de likeur is.
Met z’n 24% is deze likeur perfect in balans.
De smaak doet denken aan de bekende Drambuie likeur en ook de Grand Marnier Jaune.
Dit zijn niet de eerste de beste likeuren, maar die vergelijking kan de Honingbei aan.
En het mooie is dat de Honingbei een stuk aantrekkelijker in prijs is.
Omdat de elegante fles van de Eijkebei de show steelt tussen de rest van de flessen is voor de Honingbei dezelfde karakteristieke vorm gekozen.En Honingbei met een korte ei 
Nee, is geen foutje, door z’n relatie met de aardbei is er voor deze naam gekozen.

Honingbei is geschikt als likeurtje, aperitief of digestief (gekoeld drinken), lekker bij de thee, in de thee, bij ijskoffie, over het ijs of bij andere zuivel, bij fruitdessert, in de cake of pannenkoek, lekker bij de honinggeitenkaas salade of in een cocktail.
Kortom mogelijkheden genoeg.

Inmiddels is het assortiment Rooise streekproducten bij Drankenhandel van Boxmeer flink uitgebreid.
Zoekt u iets leuks als cadeautje of lekker gezellig thuis “unne rooise avond”, er is dus keuze genoeg.
Ook voor de horeca in Sint-Oedenrode, is altijd speciaal als u op de menukaart kunt werken met producten uit het eigen dorp!

Unieke proeverij


Eerste proeverij van rooise streekproducten was een succes, Benieuwd? Lees het stukje op TV Meijerij of het fotoalbum op TV Meijerij voor een impressie van de avond.Jolanda Eijkemans-van Boxmeer lanceert uniek nieuw Roois streekproduct.Eikebei likeur
Sinds jaar en dag worden er bij 't vollegrondstuindersbedrijf familie Eijkemans aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode aardbeien gekweekt van uitmuntende kwaliteit.

Fier hangen de blozende zomerkoninkjes genaamd Elsanta aan de met zorg opgekweekte planten wachtend om geplukt te worden en via de veiling bij de consument terecht te komen.
Het zal ongeveer een halfjaar geleden zijn dat Jolanda de briljante ingeving kreeg om iets meer met deze aardbeien te gaan doen. Waar het bij onze ooster- en zuiderburen al jaren wordt gedaan, is het in Nederland een ondergeschoven kindje.

Daar gaat volgens Jolanda nu verandering in komen, zij heeft namelijk van haar eigen aardbeien een zeer geconcentreerde aardbeienlikeur laten maken.

Ruim 130 kilogram rijpe aardbeien hebben een aantal maanden liggen trekken op hoogwaardige alcohol.

Na regelmatig geproefd te hebben was het moment supreme aangebroken en kon er gebotteld gaan worden.

Het resultaat, een zeer geconcentreerde volfruitige aardbeienlikeur met een alcoholpercentage van 20%

De likeur is afgevuld in een exclusieve slanke breed uitlopende fles. Het oog wil natuurlijk ook wat volgens Jolanda. Voor wat betreft de naam die heeft onze pa bedacht, door de woorden Eijkemans en aardbeien door elkaar te husselen kwam hij op het geweldige woord "Eijkebei Likeur"

Daar het door de wet verboden wordt alcoholische dranken te verkopen op een locatie zonder de desbetreffende benodigde papieren heeft Jolanda besloten de distributie geheel via Drankenhandel van Boxmeer aan de Deken van Erpstraat 24 te Sint-Oedenrode te laten verlopen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de plaatselijke horeca dit product niet op de kaart mag zetten integendeel, Jolanda hoopt dat er ook vanuit de horeca interesse komt om zo de Rooise en ook andere streekproducten nog meer onder de aandacht te krijgen.
tekst overgenomen van mooirooi.nl