De Rooise Bierkelder


Als je voor het pand staat waar drankenhandel van Boxmeer in is gevestigd zou je het niet verwachten maar ze zitten er toch echt, 3 mooie door Fons van Boxmeer zelf gebouwde kelders.
Met 1 van deze kelders hebben we onlangs iets unieks gedaan.
Het is de kelder die direct aansluit op de slijterij.
Deze kelder lijkt ouder dan hij daadwerkelijk is, Fons is in 1989 begonnen met het bouwen en in 1990 is deze kelder in gebruik genomen.
Tot 2010 heeft deze kelder dienstgedaan als wijnkelder voor topwijnen uit de Bordeaux.
Omdat er voor in de slijterij ook nog een kleine kelder zit vonden wij het beter om daar die wijnen in te leggen om zo het totale wijnaanbod in de slijterij te concentreren.
Tsja, wat nu met die lege kelder?
De oplossing was al snel gevonden, daar waar we de laatste jaren een omzetgroei zien in de speciaalbieren moest het iets met bier worden.


Ons bier assortiment vindt u halverwege de slijterij en de kelder sluit hier direct op aan.
Tineke van Boxmeer kwam op het geweldige idee om er een soort klein museum van te maken met een stukje Nederlandse, Belgische en Duitse bier geschiedenis.
In de afgelopen 35 jaar waren er namelijk flessen, kratten, glazen, pullen en andere artikelen verzameld die met bier te maken hebben dus moest het geen probleem zijn om deze kelder in te richten.

Samen met de voorzitter van het Roois Biergilde, Henk Grootendorst en Technische man Cor Smits hebben we een aantal avonden met onze hoofden in tientallen stoffige dozen gezeten om de juiste artikelen te selecteren.
Ook zijn er heel wat uurtjes in het wat en waar neer te zetten gaan zitten maar uiteindelijk mag het resultaat er zijn.
Ook diverse afbeeldingen en foto's die iets met bier te maken hebben prijken aan de muur.
Zo kon ook de foto van Arie van Dijk, de vader van Tineke niet ontbreken. Arie werkte in zijn jonge jaren voor de Grolsche Bierbrouwerij als chauffeur en staat op de foto stoer langs zijn Grolsch wagen afgebeeld.


Tijdens het inrichten kregen we nog een idee namelijk het opleggen van krachtige bieren om ze te laten ontwikkelen en zo nog beter te laten worden.
Dit zie je voornamelijk bij wijnen maar de laatste jaren zie je dit opleggen steeds vaker bij de bierbrouwerijen zelf maar ook bij de echte bierliefhebbers.
Ten Minste Houdbaar Tot datums vormen hier geen probleem!
Bier met een alcohol percentage van meer dan 7,5% leent zich prima om 'op te leggen'.
Het bier wordt dan bewaard in een donkere ruimte, met een stabiele 'keldertemperatuur'.
Het bier zal zich dan verder ontwikkelen wat de smaak ten goede komt.
Dus kijk niet te veel naar de tenminste-houdbaar-tot-datum op het etiket.
Tot deze datum garandeert de brouwer de bekende smaak.
Het is dus niet de bedoeling om een dag later het bier door het toilet te spoelen!


Ons absolute paradepaardje is Kasteelbier donker 11% brouwjaar 1999 THT 2004

Ruim 40 verschillende soorten en merken allen afgevuld in 75cl flessen met kurk hebben we in onze kelder liggen, deze zijn allemaal in de verkoop.
Sommige zijn al op dronk en andere moeten nog ontwikkelen, dit kan in onze kelder maar ook bij u thuis mits ze op de juiste wijze bewaard worden, hier kunnen wij u uiteraard in adviseren.

De bierkelder

Jolanda Eijkemans-van Boxmeer lanceert uniek nieuw Roois streekproduct.Eikebei likeur
Sinds jaar en dag worden er bij "t vollegrondstuindersbedrijf familie Eijkemans aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode aardbeien gekweekt van uitmuntende kwaliteit.

Fier hangen de blozende zomerkoninkjes genaamd Elsanta aan de met zorg opgekweekte planten wachtend om geplukt te worden en via de veiling bij de consument terecht te komen.
Het zal ongeveer een halfjaar geleden zijn dat Jolanda de briljante ingeving kreeg om iets meer met deze aardbeien te gaan doen. Waar het bij onze ooster- en zuiderburen al jaren wordt gedaan, is het in Nederland een ondergeschoven kindje.

Daar gaat volgens Jolanda nu verandering in komen, zij heeft namelijk van haar eigen aardbeien een zeer geconcentreerde aardbeienlikeur laten maken.

Ruim 130 kilogram rijpe aardbeien hebben een aantal maanden liggen trekken op hoogwaardige alcohol.

Na regelmatig geproefd te hebben was het moment supreme aangebroken en kon er gebotteld gaan worden.

Het resultaat, een zeer geconcentreerde volfruitige aardbeienlikeur met een alcoholpercentage van 20%

De likeur is afgevuld in een exclusieve slanke breed uitlopende fles. Het oog wil natuurlijk ook wat volgens Jolanda. Voor wat betreft de naam die heeft onze pa bedacht, door de woorden Eijkemans en aardbeien door elkaar te husselen kwam hij op het geweldige woord "Eijkebei Likeur"

Daar het door de wet verboden wordt alcoholische dranken te verkopen op een locatie zonder de desbetreffende benodigde papieren heeft Jolanda besloten de distributie geheel via Drankenhandel van Boxmeer aan de Deken van Erpstraat 24 te Sint-Oedenrode te laten verlopen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de plaatselijke horeca dit product niet op de kaart mag zetten integendeel, Jolanda hoopt dat er ook vanuit de horeca interesse komt om zo de Rooise en ook andere streekproducten nog meer onder de aandacht te krijgen.
tekst overgenomen van mooirooi.nl